PRESIDENTTI KOIVISTON KUNNIAMERKIT NÄYTTELYSSÄ KANSALLISARKISTOSSA
Tasavallan presidenttinä Mauno Koivisto (1923-2017) sai valtiopäämieskautenaan kunniamerkkejä liki kolmestakymmenestä eri maasta. Turun linnassa esillä ollut erikoisnäyttely on maanantaista 26.11.2018 alkaen esillä Kansallisarkistossa. Näyttely on osa 4.12.2018 avattavaa Ritarikuntien 100-vuotisjuhlanäyttelyä.
Kahden presidenttikauden historiallinen murroskohta
Presidentti Koiviston kahden presidenttikauden ajoittuminen lähihistoriamme murroskohtaan eli kylmän sodan päättymiseen tekee kunniamerkkikokonaisuudesta eurooppalaisestikin mielenkiintoisen. Hän sai kunniamerkkejä sekä Neuvostoliitosta, Itä-Saksasta että Jugoslaviasta, joita maita ei enää ole. Merkille pantavaa on myös, että hän ehti saada kunniamerkkejä samasta maasta kylmän sodan aikana, mutta myös sen päättymisen jälkeen. Tällä tavalla saatuja kunniamerkkejä hänellä oli sekä Unkarista että Puolasta.
Kunniamerkkikokonaisuuden laajuus on maantieteellisestikin merkittävä. Kokonaisuus ei kata pelkästään monia Euroopan maita, kuten muun muassa kaikki pohjoismaat, Ison-Britannian, Ranskan, Saksan, Alankomaat, Italian ja San Marinon, mutta myös maita muilta mantereilta kuten Kolumbian, Japanin, Jordanian ja Nepalin.
Valtiovierailut: kunniamerkkien vaihtaminen
Valtionpäämiehenä tasavallan presidentti antaa ulkomaille suuntautuvien valtiovierailujen yhteydessä Suomen Valkoisen Ruusun suurristin ketjuineen vieraan maan valtionpäämiehelle. Protokollan mukaan ministereille, valtion virkamiehille ja muille valtiovierailuun osallistuville henkilöille annetaan Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien muita kunniamerkkejä.
Vastaavasti isäntämaa antaa maansa korkeimman kunniamerkin tasavallan presidentille ja hänen seurueeseensa kuuluville muita kunniamerkkejä. Valtiovierailujen yhteydessä vaihdetut kunniamerkit ovat kiitos vierailusta, mutta ennen kaikkea osoitus valtioitten ystävällismielisistä suhteista.
Presidenttinä ollessaan Mauno Koivisto teki puolisonsa Tellervo Koiviston kanssa neljätoista valtiovierailua ja isännöivät kymmenen valtiovierailua joiden yhteydessä vaihdettiin kunniamerkkejä. Sen lisäksi tehtiin useita valtiovierailuja ja niin sanottuja työvierailuja, joidenka yhteydessä ei vaihdettu kunniamerkkejä.
Lisätietoa siitä, kuinka kunniamerkkejä annetaan muun muassa ulkomaalaisille saa lukemalla Suomen Valkoisen Ruusun suurrististä ketjuineen -teema-artikkelin. Linkistä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin ketjuineen ulkomaalaiset saajat voi katsoa, ketkä ovat saaneet Suomen Valkoisen Ruusun suurristin ketjuineen.
Kolmen ansioritarikunnan suurmestari
Ollessaan tasavallan presidenttinä Mauno Koivisto oli Suomen kaikkien kolmen virallisen ritarikunnan suurmestarina vuosina 1982-1994. Tästä syystä hän myös sai näitten ritarikuntien korkeimmat luokat, eli suurristien komentajamerkit. Valtiopäämiestä esittävissä valokuvissa juhlapuvussa – usein yhdessä puolisonsa kanssa – hän siksi kantaa kaikkia kolmea ritarikuntaa: Suomen Valkoisen Ruusun suurristiä ketjuineen siihen kuuluvine rintatähtineen, Vapaudenristin suurristiä olkanauhassa niinikään rintatähtineen sekä Suomen Leijonan ritarikunnan suurristin rintatähteä.
Presidentti Koivisto huomioi suurmestarikautenaan erityisesti sotiemme veteraaneja. Hän nosti esille ne veteraanit joita ei ollut palkittu kunniamerkein sotien aikana tai sen jälkeen Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla. Perinnettä on jatkettu nykyisen suurmestarin aikana. Itsekin sotiemme veteraanina presidentti Koivisto sai ensimmäisenä kunniamerkkinään 2. luokan Vapaudenmitalin.
Lisätietoa sotiemme veteraaneista ja heidän palkitsemisestaan kansallisena veteraanipäivänä saa lukemalla Veteraanipäivänä kunniamerkkejä -teema-artikkelin.
Valtiopäämiehen hautajaiset
Helatorstaina 25. toukokuuta 2017 presidentti Koivisto haudattiin valtiollisin juhlamenoin Hietaniemen hautausmaalle. Suurmestari Koiviston siunaustilaisuuteen Helsingin Tuomiokirkkoon oli valittu hänen kolme suurmestarina saamaansa Suomen ansioritarikuntien suurristiä sekä hänen sotiemme veteraanina saamansa kunniamerkit. Hautajaissaattuessa nämä kunniamerkit kannettiin kadettien toimesta haudalle saakka.
Suurmestari, tasavallan presidentti Koiviston hautajaisissa esillä olleet kunniamerkit olivat:
- Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen
- Vapaudenristin suurristi
- Suomen Leijonan suurristi
- 2. luokan Vapaudenmitali
- Sodan 1939-1940 muistomitali
- Sodan 1941-1945 muistomitali
- 1. Divisioonan muistoristi
Presidentti Koiviston haudalle Hietaniemen hautausmaalle pystytetty hautamuistomerkki nimeltä ”Kartta” paljastettiin hänen syntymäpäivänään 25. marraskuuta 2018. Lisätietoja paljastustilaisuudesta ja hautamuistomerkistä löytyy Valtioneuvoston kanslian kotisivuilta.
”Serafimerringning”
Ruotsissa presidentti Mauno Koiviston poismenoa huomioitiin myös hänen ominaisuudessaan kuninkaallisen Serafiimiritarikunnan ritarina, jonka kunniamerkin hän oli saanut ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsiin.
Sen vuoksi Riddarholmenin kirkossa toimitettiin hautajaispäivänä 25. toukokuuta 2017 niin kutsuttu ”Serafimerringning”.
”Serafimerringning” -seremonialla kunnioitetaan edesmennyttä kuninkaallisen Serafiimiritarikunnan ritaria soittamalla Riddarholmenin kirkonkelloja tunnin ajan tietyllä tavalla.
Itse seremoniaa varten kirkossa oli edesmenneen presidenttimme Serafiimiritarin vaakuna. Se oli ripustettu omaan telineeseensä pienen pöydän viereen, joka oli verhoiltu Serafiimiritarikunnan tunnuksella kirjaillulla pöytävaatteella. Pöydän päällä, kahden kynttilän välissä asetettuna pöydälle oli presidenttimme valokuva. Kokonaisuutta vartioi kunniavartiossa kuninkaallinen henkivartiokaarti.
Tasavallan presidentti Mauno Koiviston kunniamerkit:
- Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen
- Vapaudenristin suurristi
- Suomen Leijonan suurristi
- 2. luokan Vapaudenmitali
- Sodan 1939–1940 muistomitali
- Sodan 1941–1945 muistomitali
- Sotilasansiomitali
- Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi
- Saksan liittotasavallan Ansioritarikunnan erikoisluokan suurristi
- Saksan demokraattisen tasavallan Kansojen Ystävyyden Tähtiritarikunnan suurtähti
- Itävallan Ansioritarikunnan suurtähti
- Bulgarian Balkanvuorten ritarikunnan olkanauha- Columbian San Carloksen ritarikunnan suurristi
- Tanskan Elefanttiritarikunnan ritari ketjun kera
- Viron Marianmaan Ristin ritarikunnan I luokka
- Espanjan Kaarle III:n ritarikunnan suurristi ketjun kera
- Ranskan Kunnialegioonan suurristi
- Ranskan Kansallisen Ansioritarikunnan suurristi
- Ison-Britannian Pyhän Mikaelin ja Pyhän Yrjön ritarikunnan suurristi ketjun kera
- Unkarin kansantasavallan Lipun ritarikunnan I luokan kunniamerkki timantein
- Unkarin tasavallan Ansioritarikunnan suurristi
- Islannin Haukan ritarikunnan suurristi ketjun kera
- Italian tasavallan Ansioritarikunnan suurristi ketjun kera
- Japanin Korkeimman Krysanteemin ritarikunnan suurnauha
- Jordanian Al-Hussein bin Ali -ritarikunnan kunniamerkki
- Luxemburgin Nassaun Kultaisen Leijonan ritarikunnan ritari
- Nepalin Ojaswi Rajanya -ritarikunnan jäsen
- Norjan Pyhä Olavin ritarikunnan suurristi ketjun kera
- Alankomaiden Leijonan ritarikunnan suurristi
- Puolan Valkoisen Kotkan ritarikunnan ritari
- Puolan Ansioritarikunnan suurnauha
- Portugalin Henrik Purjehtijan ritarikunnan suurristi ketjun kera
- San Marinon Pyhän Marinuksen ritarikunnan suurristi ketjun kera
- Ruotsin Serafiimiritarikunnan ritari ketjun kera
- Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton Leninin kunniamerkki
- Tsekkoslovakian Valkoisen Leijonan ritarikunnan I luokka ketjun kera
- Jugoslavian Suuren Tähden ritarikunnan kunniamerkki
Presidentti Mauno Koiviston muut kunnia- ja ansiomerkit:
- Maanpuolustuskillan kilta-ansiomitali
- Toimiupseeriliiton ansiomitali solkineen
- Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali
- Reservin aliupseeriliiton ansioristi solkineen
- Sotaveteraaniliiton kultainen ansioristi
- Sotainvalidien Veljesliiton kultainen ansiomerkki
- Sotainvalidien Veljesliiton ansioristi
- Rintamaveteraaniliiton kunniaristi
- Keskuskauppakamarin kultainen ansiomerkki
- Kuntaliiton kultainen kunniamerkki
- Kansainvälisen olympiakomitean kultainen kunniamerkki
Lisätietoa:
Ritarikuntien sihteerin, kontra-amiraali Karumaan puhe Kahden presidenttikauden kunnia – Mauno Koiviston kunniamerkit näyttelyn avajaisissa 24.4.2018.
Turun museokeskuksen lehdistötiedote Kahden presidenttikauden kunnia -näyttelystä.