suomibanner

Pienoiskunniamerkit

kaytto pienoi 1Lisätietoa pienoiskunniamerkkien käytöstä saa napauttamalla kuvaa.

 

 

Pienoiskunniamerkki on pienennös kunniamerkistä, joka on Suomessa kooltaan 40 % alkuperäiskokoisesta kunniamerkistä.

Pienoiskunniamerkkejä voi käyttää frakissa, smokissa, papin virkapuvussa sekä sotilasjuhlapuvussa ja pienessä juhlapuvussa m/87 ja m/30 kaikissa juhlatilaisuuksissa, joissa edellytetään kunniamerkkien käyttöä. Naiset voivat käyttää pienoiskunniamerkkejä kaikissa tilaisuuksissa, joissa kunniamerkkejä kannetaan, myös tummaa pukua vastaavassa asussa.

Pienoiskunniamerkkejä kannetaan yhteisessä kannakkeessa vasemmassa takinkäänteessä tai vastaavassa kohdassa. I luokan ritarimerkkiä korkeampien kunniamerkkien arvoluokka osoitetaan nauhaan kiinnitetyllä napilla ja soljella.

Pienoiskunniamerkkien kanssa ei saa samanaikaisesti käyttää alkuperäiskokoisia rinnassa nauhassa kannettavia kunniamerkkejä; sen sijaan kyllä suurristejä, kaularistejä ja rintatähtiä. Pienoiskunniamerkkikannakkeesta ei tarvitse poistaa mahdollisia suurristejä ja komentajamerkkejä, vaikka niitä kannetaankin alkuperäiskokoisina.

Smokissa käytetään vain pienoiskunniamerkkejä. Tummassa puvussa ja miesten kansallispuvussa käytetään vain alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä.

Lisätietoa pienoiskunniamerkkien kantamisesta saa napauttamalla kuvaa tai Pienoiskunniamerkit ja niiden käyttö -oppaasta.