suomibanner

Ritarikuntien vaihtuvat teemat

aa

Äitienpäivänä 2019 kunniamerkkejä ansioituneille äideille

 

APV2017KattelyLORES RenmanMaria ValokSamuliMiettinenTasavallan presidentti palkitsee äitienpäivänä 2019 äitejä tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Nimilista julkaistiin 26.4.2019.

Äidit saavat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein (SVR M I kr). Kunniamerkit annetaan äideille valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Valkoisessa Salissa Helsingissä sunnuntaina 12.5.2019.Tasavallan presidentti kunnioittaa äitienpäiväjuhlaa läsnäolollaan.

Järjestäjänä on Mannerheimin Lastensuojeluliitto sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Lisätietoja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kotisivuilta sekä koordinaattori Heidi Kukkolalta, p. 050 4718711, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Äiti, joka on ansioitunut lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta voidaan palkita Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein.

Ehdotukset äitienpäiväkunniamerkeistä tehdään ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. Ehdotukset tehdään marraskuun alkupuolella aluehallintovirastoille, jotka lähettävät ne käsiteltäviksi sosiaali- ja terveysministeriöön, josta ministeri esittää osaa niistä Ritarikunnille.

Tarkemmat periaatteet ehdotuksen tekemisestä löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön kotisivuilta kohdasta Äitienpäiväkunniamerkit

Lisätietoa ja ohjeistusta saa seuraavilta:

Äitienpäivän Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr)

SVR M I kr aitienpavTasavallan presidentin äitienpäivänä antama kunniamerkki ansioituneille äideille on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr). Kunniamerkki kuuluu näin Suomen vanhimpaan kunniamerkkiperheeseen.

Pyöreässä hopeisessa mitalissa on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan tunnus. Risti ruusukkeineen on kullanvärinen. Nauhan väri on Suomen lipun sininen, kuten muissakin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkeissä. Mitalia kannetaan vasemmassa rintamuksessa. Kunniakirjat toimitetaan ritarikunnan kunniakirjakansissa.

Ne äidit, jotka saavat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein (SVR M I kr) äitienpäivänä on pyritty löytämään niin ansiotyössä käyvien äitien parista kuin yksinhuoltajista ja maaseudun emännistä alaikärajan ollessa 40 vuotta. Huomion kohteena ovat myös olleet eri vähemmistöryhmät, kuten romanien ja saamelaisten edustajat sekä maahanmuuttajat mutta myös erityislasten äidit. Lasten lukumäärää ei ole pidetty yksinomaan määräävänä perusteena palkitsemiselle. Biologisten äitien lisäksi myös adoptioäitejä ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi.

Ensimmaiset aidit jotka saivat kunniamerkkeja Loka1946 Vaestoliiton kuva arkistoEnsimmäisen kerran äideille annettiin tunnustusta ansiokkaasta kasvatustyöstä kunniamerkin muodossa 1940-luvulla. Väestöliiton vuonna 1944 tekemä ehdotus äitien palkitsemisesta toteutettiin juhannuksena 1946. Kunniamerkit luovutettiin lokakuussa 1946 valtakunnallisen Kodin viikon päätöstilaisuudessa. Jo seuraavana vuonna 1947 äitien kunniamerkit annettiin valtakunnallisessa Väestöliiton järjestämässä äitienpäiväjuhlassa ja vuodesta 1966 sosiaali- ja terveysministeriö on isännöinyt valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Ansioituneita ja palkittuja äitejä on 2000-luvun aikana kertynyt kaiken kaikkiaan liki 700.

Äitienpäiväperinteen alkuperästä

Itse äitienpäiväperinne on syntynyt yhdysvaltalaisen Anna Jarvisin aloitteesta. Hän toivoi että yhteiskunta huomioisi äitien kasvatuspanoksen. Äitienpäiväliikkeen alullepanijana hän sai Yhdysvaltain kongressin 1914 julistamaan toukokuun 8. päivän äitien juhlaksi. Suomessa alettiin viettää äitienpäivää 1918, ja 1920-luvulla Mannerheimin Lastensuojeluliitto levitti traditiota maaseudulla. Vuonna 1947 valtioneuvosto julisti äitienpäivän viralliseksi liputuspäiväksi.

Äitienpäivänä annettavat kunniamerkit valtakunnallisine äitienpäiväjuhlineen ovat valtiovallan tunnustus äideille lasten ja nuorten ansiokkaasta kasvatustyöstä.

APV2017 SVRMIkr mitalit tarjottimellaLORES